Rizibizi Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A szalonnát és a megtisztított hagymát apró kockákra váltjuk.
2. A vaj felét egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a szalonnát, a hagymát, megpároljuk, de ne színeződjön el.
3. Hozzáadjuk a borsót és a petrezselyem felét, ráöntünk egy merőkanál levest, lefedjük, 15 percig pároljuk.
4. Hozzáadjuk a rizst, megsózzuk. Kb. 20 percig kis lángon főzzük, közben mindig annyi forró levest adunk hozzá, hogy a rizs ne száradjon ki.
5. Amikor kész, beletesszük a reszelt parmezán vagy grana sajtot, a maradék vajat és a petrezselymet, jól megkeverjük, és tálalás előtt rövid ideig állni hagyjuk.
Az ételnek a rizottóhoz hasonlóan, nem szabad túl száraznak lennie, de ne tartalmazzon túl sok folyadékot sem.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.