Rizibizi Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg rizottórizs
40 dkg friss zöldborsó
10 dl tyúkhúsleves
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
4 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg reszelt parmezán sajt

vagy

5 dkg reszelt grana padano sajt
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A szalonnát és a megtisztított hagymát apró kockákra váltjuk.

2. A vaj felét egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a szalonnát, a hagymát, megpároljuk, de ne színeződjön el.

3. Hozzáadjuk a borsót és a petrezselyem felét, ráöntünk egy merőkanál levest, lefedjük, 15 percig pároljuk.

4. Hozzáadjuk a rizst, megsózzuk. Kb. 20 percig kis lángon főzzük, közben mindig annyi forró levest adunk hozzá, hogy a rizs ne száradjon ki.

5. Amikor kész, beletesszük a reszelt parmezán vagy grana sajtot, a maradék vajat és a petrezselymet, jól megkeverjük, és tálalás előtt rövid ideig állni hagyjuk.

Az ételnek a rizottóhoz hasonlóan, nem szabad túl száraznak lennie, de ne tartalmazzon túl sok folyadékot sem.

Rafinált variációt kapunk, ha a tyúkhúslevesben kifőzünk néhány borsóhüvelyt, péppé zúzzuk, és szitán átszűrve a rizshez adjuk.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.