Burgonya Dauphinois módra Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, sütő, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tej
50 dkg burgonya
10 dkg reszelt ementáli sajt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl tejszín
1 csipet őrölt szerecsendió
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra (gáz 3. fokozat) bemelegítjük. A burgonyát meghámozzuk, és 2 mm vastag karikákra vágjuk. Lábasba rakjuk, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a tejjel leöntjük.

2. Közepes lángon 5 percig főzzük, majd leszűrjük, de a tejet megőrizzük. Egy mély tűzálló tálat a vajjal bedörzsölünk, és a burgonyát beleterítjük.

3. A tejet felforraljuk, a tejszínt meg a fokhagymát belekeverjük, és néhány percig főzzük. A burgonyára öntve a reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben 35-40 percig sütjük. Akkor jó, ha a krumpli megpuhult, és a teteje szép piros lett.

Tipp: A burgonya a mártás ízét magába szívja, ezért a szokottnál kissé erősebben kell fűszerezni.

A burgonya a mártás ízét magába szívja, ezért a szokottnál kissé erősebben kell fűszerezni.
A francia-olasz határhoz közel fekszik Franciaország Dauphiné tartománya. Innen származik ez a különleges rakott krumpli, amelyhez a burgonya tejben pirul.