Burgonya Dauphinois módra Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, sütő, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 170 °C-ra (gáz 3. fokozat) bemelegítjük. A burgonyát meghámozzuk, és 2 mm vastag karikákra vágjuk. Lábasba rakjuk, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a tejjel leöntjük.
2. Közepes lángon 5 percig főzzük, majd leszűrjük, de a tejet megőrizzük. Egy mély tűzálló tálat a vajjal bedörzsölünk, és a burgonyát beleterítjük.
3. A tejet felforraljuk, a tejszínt meg a fokhagymát belekeverjük, és néhány percig főzzük. A burgonyára öntve a reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben 35-40 percig sütjük. Akkor jó, ha a krumpli megpuhult, és a teteje szép piros lett.
Tipp: A burgonya a mártás ízét magába szívja, ezért a szokottnál kissé erősebben kell fűszerezni.