Burgonyatorta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás/rétegezés, reszelés, gyalulás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. 180°C-ra előmelegítjük a sütőt. Egy 20 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, majd majd kibéleljük megvajazott sütőpapírral. A burgonyát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk (1. kép).
2. Kis lábosban felmelegítjük a vajat az olajjal, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a sót és a borsot. A tortaforma aljára egy sor burgonyaszeletet helyezünk egymást kissé fedve (2. kép). Megkenjük a fűszeres vajjal, és meghintjük a zsemlemorzsával elkevert, kétféle reszelt sajttal (3. kép). Ezután ismét egy réteg burgonya jön, majd a fűszeres vaj, legvégül a sajt. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére sajt kerül, majd az egészet jól benyomjuk a formába (4. kép).
3. Előmelegített sütőben 60 percet sütjük, amíg a teteje megpirul.
Salátát kínáljunk mellé.