Gombaszószos polenta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, keverőtál, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg csiperkegomba
40 dkg polenta
9 dkg kockára vágott pancetta
20 dl víz
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 fej kockára vágott lilahagyma
2 evőkanál friss majoránna
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál tengeri só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Felforraljuk a vizet egy fazékban, megsózzuk, és beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat. Óvatosan beleszórjuk a polentát, és fakanállal állandóan kavargatjuk, hogy a csomósodást megakadályozzuk. Úgy 45-50 percig főzzük, amíg a polenta az edény falától el nem válik. (Használjunk előfőzött polentát, amelynek a főzési ideje mindössze 8-10 perc.)

2. Közben félbevágjuk a gombát, a kisebb darabokat egészben hagyjuk.

3. A fokhagymát, a hagymát, a pancettát aranyszínűre pirítjuk a maradék olajon. Hozzáadjuk a gombát, majd sóval, borssal ízesítjük. Lefedjük, időnként megkavarva 20 percig főzzük.

Belekeverjük a majoránnát.

4. A polentát tányérokra adagoljuk. A gombát a szaftjával együtt a tetejére kanalazzuk. Forrón tálaljuk.