Polenta erdeigomba-mártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, lábas, papírtörlő, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, pirítás, sütés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg kukoricadara
11 és fél dkg gorgonzola sajt
5 dkg vaj
1 teáskanál só
9 dl víz
9 dl tej
A mártáshoz:
4 dkg szárított vargányagomba
1 nagy csipet szárított kakukkfű
4 evőkanál száraz fehérbor
2 és fél dkg vaj
másfél dl forró víz
igény szerint mascarpone
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
néhány ág kakukkfű

Elkészítés:

1. Öntsük a tejet és a vizet egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a sót és forraljuk fel. Hosszú nyelű fakanállal folyamatosan kevergessük, miközben lassan beleszórjuk a polentát. Amikor a massza besűrűsödött és kisimult, csökkentsük a lángot, hogy csak gyengén forrjon és főzzük 20 percig, időnként megkeverve.

2. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a vajat és a gorgonzolát. A polentát kanalazzuk át lapos tálba és simítsuk el a felszínét.

3. A polentát hagyjuk állni, amíg megszilárdul, majd vágjuk cikkelyekre.

4. Közben készítsük el a mártást. A vargányát áztassuk be forró vízbe 15 percre. Szűrjük le, de a levét ne öntsük ki. A vargányát vágjuk finomra, az áztatóvizet szűrjük át konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőn.

5. Olvasszuk meg a vajat egy kicsi lábasban. Pirítsuk rajta a vágott friss gombát körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a bort, a vargányát és átszűrt áztatólevét, valamint a szárított kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük további 2 percig. Keverjük bele a mascarponét és főzzük néhány percig, amíg térfogata a kétharmadára csökken. Tegyük félre hűlni.

6. Forrósítsunk fel egy bordázott grillező tepsit vagy grillsütőt, és süssük a polentát ropogósra. Kenjük be olvasztott vajjal és tálaljuk a mártással. Friss kakukkfűvel díszítsük.

Az erdei gomba aromája jól illik a mascarponéhoz ebben a mártásban, és együttesen kiemeli a polenta ízét. Sült burgonya tetejére is nagyon alkalmas e mártás.
Ha kapunk friss vargányát, akkor ezt használjuk a szárított helyett. Előzetesen feltétlenül mossuk meg. Ehhez a recepthez körülbelül 17.5 dkg vargányára van szükség.
Száraz rozé illik hozzá.