Egyszerű polenta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 55 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: főzés

Adag: 4 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg kukoricadara
3 liter víz
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
Elkészítés:

1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).

2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.

3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.

4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.