Tyúkgalantin Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, csontozókés, fazék, húsdaráló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, kötözőzsineg, tűzhely
Eljárások: darálás, gyúrás, hámozás, hűtés, kicsontozás, kikeverés, lepréselés, préselés, töltés

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg mortadella
18 dkg darált pulykamell
18 dkg darált sertéshús
18 dkg darált borjúhús
50 dkg darált marhahús
200 dkg konyhakész tyúk
6 dkg pisztácia
10 dkg zellergumó
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 db tojás
1 db tyúkhúsleveskocka
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál zselatin
2 szál petrezselyem
7 szem szemes bors
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tyúkot kicsontozzuk.

2. Tálban összekeverjük a darált marha-, sertés-, borjú- és pulykahúst, a darált mortadellát. Összegyúrjuk a tojással, a pisztáciával, majd sóval, borssal ízesítjük.

3. A húsmasszát a tyúk hasüregébe töltjük, a nyílást összevarrjuk. Gézbe vagy muszlinba csomagoljuk és összevarrjuk.

4. Fazékban vagy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a húsleveskockát, a megtisztított hagymát, a zellert, a sárgarépát, a petrezselymet és a szemes borsot. Óvatosan beletesszük a töltött tyúkot. Kis lángon 90 percig főzzük.

5. A tyúkot kivesszük, a levest leszűrjük. 5 dl lébe belekeverjük a zselatint és a citromlevet, a többit levesként fogyasztjuk.

6. A zselatinos folyadékot lapos, szögletes tálba öntjük és hagyjuk megszilárdulni. Ha megdermedt, kockára vágjuk.

7. A tyúkot két tálca közé tesszük, a felsőre súlyt helyezünk és 120 percig nyomtatjuk.

8. Ha kihűlt, áttesszük a hűtőszekrénybe (a súllyal együtt), és további 10-12 órán át préseljük.

9. A galantint hajszálvékonyra szeletelve, aszpikkockákkal díszítve tálaljuk.

A galantin hűtőszekrényben egy hétig is eláll.