Spenótos, lazacos pástétom feketeribizli-öntettel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: alufólia, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, léfacsaró, műanyagfólia, pástétomsütő, reszelő, séfkés, sütő, sütőforma, tepsi, turmixgép, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, hámozás, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, turmixolás, vízfürdő

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A forma kenéséhez:
igény szerint vaj
A pástétomhoz:
40 dkg lazac
40 dkg friss, összevágott spenót
3 db tojás
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
másfél dl zsíros tejszín
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
Az öntethez:
 csésze feketeribizli-dzsem
1 teáskanál fehérborecet
½ db héja narancs
1 db friss, leve narancs

Elkészítés:

1. A pástétom készítéséhez melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy kenyérsütő formát. Béleljük ki alufóliával, hogy vízhatlan legyen.

2. A lazacból 15 dkg-ot vágjunk apró kockákra. A megmaradt adagot durván vágjuk fel. Az utóbbit a tojásokkal dolgozzuk össze robotgépben. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a szerecsendiót és keverjük sima pasztává. Kisebb adagokban adjuk hozzá a spenótlevelet és minden adaggal keverjük simára.

3. Öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük el vele, valamint a lazackockákkal. A keveréket kanalazzuk az előkészített sütőformába. Fedjük le alufóliával. A sütőformát állítsuk egy vízzel félig feltöltött tepsibe. Süssük körülbelül egy óráig, vagy amíg megszilárdul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.

4. Az öntet készítéséhez keverjük össze a dzsemet, a narancshéjat (amit 1 hosszú csíkban, éles késsel vágtunk le), a narancslevet és az ecetet, és kis lángon forraljuk fel. Főzzük 2-3 percig. A narancshéjat dobjuk ki.

5. A pástétomot borítsuk ki egy tálalótálra. Vastagon szeleteltjük fel, és a szeletek tetejére kanalazzunk a mártásból.

A friss lazac és a spenót ízletes és egészséges párosítás. Ebben a receptben a mártás is tele van vitaminokkal és egyéb finomsággal.