Lazacpástétom Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, őzgerincforma, reszelő, szita, tepsi, turmixgép, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, pácolás, passzírozás, áttörés, préselés, reszelés, gyalulás, turmixolás, vízfürdő

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tejszínkrémsajt
20 dkg szeletelt füstölt lazac
50 dkg lebőrözött, szálka nélküli lazacfilé
3 dkg finomra aprított pisztácia
1 evőkanál finomra reszelt citromhéj
2 és fél dl tejszín
1 db tojás
2 evőkanál zöldcitromlé
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só
A kikenéshez:
1 dkg zsiradék
A tálaláshoz:
ízlés szerint citromfű

Elkészítés:

1. A lazacot felkockázzuk, sóval, borssal és citromlével összekeverjük, majd 60 percre hideg helyre tesszük.

2. Egy pástétomformát kizsírozunk, hűtőszekrénybe tesszük, később a füstölt lazacszeletekkel kibéleljük.

3. A lazacot mixerben felaprítjuk, aztán először a tojást, majd a tejszínkrémsajtot, végül a tejszínt dolgozzuk bele. A vagdalékot szitán átpasszírozzuk, sóval ízesítjük. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a pisztáciát, majd a masszával megtöltjük a formát.

4. Az alját néhányszor óvatosan a munkafelülethez ütögetjük, hogy ne legyenek benne légbuborékok. A lefedett formát forró vízfürdőbe állítjuk és együtt 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Középső sínen 35-40 percig tartjuk benn.

5. A formában hagyjuk kihűlni, éjszakára hideg helyre tesszük, csak másnap borítjuk ki. Tálalás előtt szeleteljük, citromfűvel díszítjük. Köretként galambbegysalátát és fehér kenyeret kínáljunk hozzá. Jó passzol hozzá a jégbe hűtött pálinka.