Kéksajtos öntet Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 15 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál
Eljárások: darabolás, szeletelés, kikeverés

Adag: 1 adag (0.35 liter)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg morzsolt roquefort sajt

vagy

10 dkg morzsolt stilton sajt
5 dkg finomra vágott petrezselyem
5 evőkanál fehérborecet
2 dl olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Kis üvegtálkába belemorzsoljuk a sajtot, majd villával kenhető masszává eldolgozzuk.

2. Másik üvegtálban az ecetet tetszés szerinti mennyiségű sóval és borssal felverjük. Miközben habverővel folyamatosan verjük, vékony sugárban fokozatosan hozzácsurgatjuk a világos olívaolajat, hogy sűrű, folyékony masszát kapjunk.

3. A vinaigrette-et a sajtra öntjük, hozzáadjuk a petrezselymet, és simára keverjük, de maradhatnak benne sajtdarabkák. Ha szükséges, sóval és borssal tovább ízesítjük. Nyers gyümölcsökhöz, zöldségekhez mártogatósnak, zöldsalátához öntetnek kínáljuk.

A nagyon sokoldalúan használható öntet zöldségekhez, de érett körtéhez vagy avokádóhoz is tálalható.