Zöldbors-mártás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 10 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: forralás, kikeverés, sütés, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A zöld borsot nemcsak leszűrjük, de vízzel le is öblítjük. Csirkét- vagy más sütni való húst használhatunk hozzá. A húst teflonserpenyőben megsütjük, kivesszük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk.
2. A hús visszamaradt levébe húslevest öntünk, kevergetve felforraljuk, majd a tejszínt és a borsot is hozzáadjuk. Állandóan keverve 2 percig forraljuk, majd a konyakot is hozzáöntve a tűzön még 1 percig keverjük. Azonnal tálaljuk.
Csirke alapleves
1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.