Zöldbors-mártás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 10 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: forralás, kikeverés, sütés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál konzerv zöldbors
1 dl csirkehúsleves
1 dl tejszín
2 kiskanál konyak
igény szerint csirkehús

Elkészítés:

1. A zöld borsot nemcsak leszűrjük, de vízzel le is öblítjük. Csirkét- vagy más sütni való húst használhatunk hozzá. A húst teflonserpenyőben megsütjük, kivesszük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

2. A hús visszamaradt levébe húslevest öntünk, kevergetve felforraljuk, majd a tejszínt és a borsot is hozzáadjuk. Állandóan keverve 2 percig forraljuk, majd a konyakot is hozzáöntve a tűzön még 1 percig keverjük. Azonnal tálaljuk.

Kínálhatjuk serpenyőben vagy grillben sütött bifsztekhez, és serpenyőben sütött csirkéhez.

Csirke alapleves

75 dkg csirke farhát
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.