Édes-savanyú mártás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: mozsár, séfkés, tűzhely, wok
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, pirítás, zúzás
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ kiskanál világos szójaszósz
1 evőkanál kukoricaliszt
4 dl víz
1 kiskanál finomra vágott gyömbér
1 evőkanál apróra vágott póréhagyma
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál fehér ecet
1 csipet só
Elkészítés:
A megtisztított és összezúzott gyömbérgyökeret a többi alapanyaggal egy serpenyőben összekeverjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik. A mártásnak simának és opálosan áttetszőnek kell lennie.
A mártás eredeti elkészítésének módja a következő: a wokot szinte izzóra hevítjük, majd egy kanálnyi olajjal a pereménél körbelocsoljuk. Mire az olaj a wok aljára ér tűzforró, és ekkor hozzáadjuk a gyömbért. Egy pillanatig pirítjuk, majd hozzáadjuk a vízben simára kevert kukoricalisztet és a többi hozzávalót. Jól kiforraljuk.
Ekkora mennyiség elkészítéséhez legalább 0,5 dl szójaszósz szükséges.