Palóc magalevi Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fazék, kés, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dl tészta főzőleve
1 db burgonya
1 teáskanál pirospaprika
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
néhány szál zellerzöld

vagy

néhány szál petrezselyemzöld
kevés főtt tészta
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A zsíron megfuttatom az apróra vágott hagymát, megszórom a pirospaprikával és felöntöm a tészta leszűrt főzőlevével.

2. Hozzáadom a meghámozott, felkockázott krumplit, a petrezselyemlevelet és sózom, ha szükséges.

3. Amikor megfő a krumpli, készen van. Levesbetétnek egy kevés főtt tészta kerül bele. A többi főtt tésztából készül a második fogás.

Következzen most egy palóc klasszikus. A palóc konyhán ismeretlen fogalom volt a pazarlás. Mindent hasznosítottak, még a tészta főzőlevét (vagy akár a sztrapacskáét, krumpliét) is. Így, a spórolás jegyében született meg a magalevi is. Volt, hogy csak a zsíron pirított paprikás hagymát öntötték fel vele, de volt, hogy kevés krumpli vagy főtt tészta is került bele. A szükség szülte leves mégis finom végeredményt ad.