Édesburgonyás sajtleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: botmixer, fazék, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, turmixolás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Egy nagy fazékban, közepes lángon felforrósított vajban a vöröshagymát és a póréhagymát 3 perc alatt üvegesre pirítjuk. A hozzájuk kevert édesburgonyával állandó kevergetés mellett még 5 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, beleszórjuk a petrezselymet és a babérlevelet, megborsozzuk.
A levest felforraljuk, aztán takaréklángon, lefedve, nagyjából 30 percig főzzük. Levesszük a fazekat a tűzről, és hagyjuk, hogy a leves 10 percig hűljön. Kivesszük a babérlevelet.
2. A leves felét másik tálban krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük a fazékba. Belekeverjük a tejszínt, és további 5 percig főzzük. Végül apránként belekeverjük a morzsolt márványsajtot, és hagyjuk megolvadni – vigyázzunk, hogy a leves ekkor már ne forrjon.
3. A levest levesszük a tűzről, tányérokba merjük, majd apróra morzsolt márványsajttal megszórjuk, és friss fehér kenyérrel tálaljuk.
Zöldségalaplé
A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.