Kukoricás-burgonyás sajtleves krutonnal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg kukorica
25 dkg hámozott burgonya
12 dkg reszelt ementáli sajt

vagy

12 dkg reszelt cheddar sajt
5 dkg vaj
3 dl tej
2 evőkanál száraz fehérbor
4 evőkanál liszt
8 levél apróra vágott zsálya
2 db apróra vágott mogyoróhagyma
4 és ¼ dl tejszín
Krutonhoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 szelet szikkadt fehérkenyér

Elkészítés:

1. A kruton készítéséhez levágjuk a kenyérszeletek héját, majd a szeleteket 5 mm-es kockákra vágjuk. Egy vastag aljú serpenyőben, a felhevített olívaolajban, állandó kevergetés és rázogatás mellett, megpirítjuk a kockákat. Az egyenletesen megpirult kockákat papírtörlőre szedjük, és félretesszük.

2. Egy vastag aljú fazékban a megolvasztott vajban a mogyoróhagymát 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, és még 2 percig kevergetjük.

3. Rászórjuk a lisztet, és még 1 percig kevergetjük. Levesszük a fazekat a tűzről, és beleöntjük a fehérbort, majd apránként belekeverjük a tejet. Visszatesszük a fazekat a tűzre, állandó keverés mellett felforraljuk a levest, majd takaréklángon főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

4. Belekeverjük a kukoricát, a sajtot, a zsályát és a tejszínt, lassan felmelegítjük, hogy a sajt megolvadjon. A levest előmelegített tányérokba merjük, és a tetejére szórt krutonnal, valamint friss zsályahajtásokkal díszítve tálaljuk.

Amikor a tej felforrt, részletekben adjuk bele a reszelt sajtot és utána folyamatosan kevergessük a levest, hogy a sajt ne „üljön le” az edény aljára, mert nagyon könnyen leég mind a sajt, mind a tej. Amikor a sajt felolvadt kész a levesünk.