Kukoricás-burgonyás sajtleves krutonnal Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, staubolás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A kruton készítéséhez levágjuk a kenyérszeletek héját, majd a szeleteket 5 mm-es kockákra vágjuk. Egy vastag aljú serpenyőben, a felhevített olívaolajban, állandó kevergetés és rázogatás mellett, megpirítjuk a kockákat. Az egyenletesen megpirult kockákat papírtörlőre szedjük, és félretesszük.
2. Egy vastag aljú fazékban a megolvasztott vajban a mogyoróhagymát 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, és még 2 percig kevergetjük.
3. Rászórjuk a lisztet, és még 1 percig kevergetjük. Levesszük a fazekat a tűzről, és beleöntjük a fehérbort, majd apránként belekeverjük a tejet. Visszatesszük a fazekat a tűzre, állandó keverés mellett felforraljuk a levest, majd takaréklángon főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
4. Belekeverjük a kukoricát, a sajtot, a zsályát és a tejszínt, lassan felmelegítjük, hogy a sajt megolvadjon. A levest előmelegített tányérokba merjük, és a tetejére szórt krutonnal, valamint friss zsályahajtásokkal díszítve tálaljuk.