Kenyérleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás/rétegezés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. Mélyebb serpenyőben a vajat kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, kis lángon 20 percig pároljuk, vigyázva, nehogy megbarnuljon. Majd hozzáöntjük a húslevest, és további 20 percig főzzük.
2. Közben a felszeletelt kenyeret megpirítjuk a sütőben, és a pirítósokkal egy hőálló edény alját beterítjük. Megszórjuk a reszelt gruyére sajttal, leöntjük a hagymás húslevessel.
3. Frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük, letakarjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig főzzük. Nagyon forrón tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.