Kelkáposztaleves rizzsel Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A 1,5 liter marhahúslevesben a répát, zellert, kelkáposztát felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, a lábast letakarjuk és a zöldségeket 25-30 perc alatt puhára főzzük.
2. Beleszórjuk a rizst és körülbelül 15 perc alatt megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk.
3. A levesbe keverjük a sajtot, meghintjük olajjal. Forrón tálaljuk.
Marhahúsleves
1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.
2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.
3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.
4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.
5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.
A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.