Toszkán kelkáposztaleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, habverő, keverőtál, séfkés, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 csomó finomra vágott fodros kel
vagy
2 csomó finomra vágott mángold
1 evőkanál paradicsompüré
2 db friss, vékonyra szeletelt chilipaprika
2 fej finomra vágott hagyma
1 dl extraszűz olívaolaj
15 dl forró víz
2 és fél dkg kukoricaliszt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. A hagymát és a chilit kissé megpirítjuk az olajon. A fekete kelkáposztát hozzáadjuk, és 5 percig együtt pároljuk.
2. Belekeverjük a paradicsompürét, még 5 percig pirítjuk.
3. Felengedjük vízzel, alaposan összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és 15 percig főzzük.
4. A kukoricalisztet állandó kevergetés mellett óvatosan beleszórjuk, majd 45 percig főzzük. Ha a leves túlságosan besűrűsödne, kevés vízzel hígítjuk. Forrón tálaljuk.
Tradicionális toszkán leves. A fekete kelkáposzta kale vagy cavalo nero néven ismert Olaszországban. Ha nem sikerül beszereznünk, helyettesíthetjük sima kelkáposztával vagy jó minőségű mángolddal.