Orjaleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, séfkés, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lehabozás, pihentetés, szűrés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, megfelelő nagyságú edényben hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, fűszerzacskót készítünk (egész bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió, fokhagyma, metélőhagyma), melyet zsineggel a fazék füléhez erősítünk. Lassú tűzön gyöngyöző forrással főzzük. Amikor a sertéstarja puhulni kezd, beletesszük a zöldségeket (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, karfiol, vöröshagyma).
Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot, és az alaposan megmosott csiperkegombát. A levest sóval ízesítjük, és gyöngyöző forrással készre főzzük. Amikor a leves elkészült, a tarját kivesszük, hideg vízben lehűtjük, kicsontozzuk, metéltre vágjuk.
A levest 15 percig pihentetjük, ezután szőrszitán leszűrjük.
A levesben főtt zöldséget metéltre vágjuk. A következőképpen tálaljuk: leveses tálba tesszük a metéltre vágott tarjahúst, vegyes zöldséget, és feltöltjük forró orjalevessel.
Betétnek házilag készített eperlevelet, csigatésztát vagy finommetéltet adunk.