Orjaleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, séfkés, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lehabozás, pihentetés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg fehérrépa
6 dkg zeller
6 dkg karalábé
25 dkg sárgarépa
2 kg tarja
6 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg csiperkegomba
1 csomó snidling
1 db zöldpaprika
10 dkg karfiol
kevés szerecsendió
kevés sáfrány
ízlés szerint só
ízlés szerint egész feketebors
kevés gyömbér

Elkészítés:

A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, megfelelő nagyságú edényben hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, fűszerzacskót készítünk (egész bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió, fokhagyma, metélőhagyma), melyet zsineggel a fazék füléhez erősítünk. Lassú tűzön gyöngyöző forrással főzzük. Amikor a sertéstarja puhulni kezd, beletesszük a zöldségeket (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, karfiol, vöröshagyma).

Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot, és az alaposan megmosott csiperkegombát. A levest sóval ízesítjük, és gyöngyöző forrással készre főzzük. Amikor a leves elkészült, a tarját kivesszük, hideg vízben lehűtjük, kicsontozzuk, metéltre vágjuk.

A levest 15 percig pihentetjük, ezután szőrszitán leszűrjük.

A levesben főtt zöldséget metéltre vágjuk. A következőképpen tálaljuk: leveses tálba tesszük a metéltre vágott tarjahúst, vegyes zöldséget, és feltöltjük forró orjalevessel.

Betétnek házilag készített eperlevelet, csigatésztát vagy finommetéltet adunk.

Figyeljünk arra, hogy a zöldségek főzési ideje különböző, ne egyszerre tegyük a levesbe. Leghosszabb idő a vöröshagymának kell, először ezt tegyük a levesbe, utána a karfiol kivételével a többi zöldséget, a karfiolt pedig 15-20 perccel a főzés befejezése előtt.