Átlátszó kínai húsgombócleves tésztával Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, hűtőszekrény, keverőtál, műanyagfólia, papírtörlő, reszelő, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, hevítés, hűtés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg csíkokra vágott kínai kel
20 dkg friss, tojásos tészta
30 dkg darált sertéshús
6 szál vékonyra szeletelt újhagyma
2 teáskanál szezámolaj
¼ teáskanál őrölt fehérbors
másfél evőkanál kukoricaliszt
1 db tojásfehérje
2 teáskanál friss, reszelt gyömbér
4 gerezd zúzott fokhagyma
15 dl csirkehúsleves
¾ dl világos szójaszósz
2 evőkanál rizsbor
½ csokor friss, finomra vágott korianderzöld
1 evőkanál földimogyoró-olaj
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, finomra aprított piros chilipaprika
A tálaláshoz:
3 teáskanál friss, reszelt gyömbér

Elkészítés:

1. A wokot erős lángon felforrósítjuk, beleöntjük a földimogyoró-olajat és 1 teáskanál szezámolajat, majd megforgatjuk az edényt, hogy az oldalát is érje az olaj. Beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a kínai kelt, és kevergetés mellett kb. 1 percig sütjük, amíg a fokhagyma pirulni kezd. Azonnal levesszük a wokot a tűzről, és megvárjuk, amíg kihűl.

2. A kihűlt kínai kel keveréket áttesszük egy nagy tálba és hozzáadjuk a darált húst, a tojásfehérjét, a kukoricalisztet, a fehér borsot, 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál rizsbort, az újhagyma felét és 3 evőkanál koriandert.

3. Alaposan összekeverjük, majd folpack fóliával lefedjük, és 60 percre behűtjük. Nedves kézzel egy-egy evőkanálnyi keverékből gombócokat készítünk, az egész masszát felhasználva.

4. A wokot tisztára töröljük, ügyelve, hogy megszáradjon, majd beleöntjük a levest. Felforraljuk, majd takarékra állítjuk a lángot, és 1-2 percig csendesen főzzük. Beletesszük a külön félretett gyömbért, a maradék szójaszószt és a rizsbort, majd fedő alatt főzzük még 5 percig, mielőtt a húsgombócokat beletesszük. Levesszük a fedőt, és 8-10 percig puhítjuk a gombócokat, amíg a felszínre emelkednek és megfőnek.

5. Közben egy nagy fazékban 1 percig forraljuk a tésztát, vagy amíg a szálak szét nem válnak, majd leöntjük róla a vizet, és jól leöblítjük. Elosztjuk a tányérokban, majd rámerjük a levest. Megszórjuk a maradék újhagymával és korianderrel, majd rácsurgatunk néhány csepp szezámolajat. Kívánság szerint chilivel és külön szójaszósszal tálaljuk.

Mivel a vásárolt alaplevek rendszerint igen sósak, ezért vízzel higítjuk, amikor nagy mennyiségben használjuk. Az otthon készített húsleves általában nem olyan sós, így ezeket nem kell higítani.

Csirkehúsleves

150 dkg csirkecsont
3.5 dl víz
3 gerezd szeletelt fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma

1. A csirkecsontokat megmossuk, és egy nagy leveses lábosba vagy fazékba tesszük.

2. A vízzel felengedjük, csendesen főni hagyjuk. 30 percig főzzük, közben leszedjük a felszínén összegyűlt habot.

3. Beledobjuk a fokhagymát, az 1 cm-es gyömbérszeleteket és a újhagyma összezúzott fehér részét, és finoman gyöngyözve, félig lefedve 180 percen keresztül főzzük.

4. Finom lyukú szitán leszűrjük és megvárjuk, amíg kihűl. Éjszakára befedjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, leszedjük róla a zsírt.