Átlátszó kínai húsgombócleves tésztával Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, hűtőszekrény, keverőtál, műanyagfólia, papírtörlő, reszelő, séfkés, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, hevítés, hűtés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A wokot erős lángon felforrósítjuk, beleöntjük a földimogyoró-olajat és 1 teáskanál szezámolajat, majd megforgatjuk az edényt, hogy az oldalát is érje az olaj. Beletesszük a fokhagymát, a gyömbért és a kínai kelt, és kevergetés mellett kb. 1 percig sütjük, amíg a fokhagyma pirulni kezd. Azonnal levesszük a wokot a tűzről, és megvárjuk, amíg kihűl.
2. A kihűlt kínai kel keveréket áttesszük egy nagy tálba és hozzáadjuk a darált húst, a tojásfehérjét, a kukoricalisztet, a fehér borsot, 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál rizsbort, az újhagyma felét és 3 evőkanál koriandert.
3. Alaposan összekeverjük, majd folpack fóliával lefedjük, és 60 percre behűtjük. Nedves kézzel egy-egy evőkanálnyi keverékből gombócokat készítünk, az egész masszát felhasználva.
4. A wokot tisztára töröljük, ügyelve, hogy megszáradjon, majd beleöntjük a levest. Felforraljuk, majd takarékra állítjuk a lángot, és 1-2 percig csendesen főzzük. Beletesszük a külön félretett gyömbért, a maradék szójaszószt és a rizsbort, majd fedő alatt főzzük még 5 percig, mielőtt a húsgombócokat beletesszük. Levesszük a fedőt, és 8-10 percig puhítjuk a gombócokat, amíg a felszínre emelkednek és megfőnek.
5. Közben egy nagy fazékban 1 percig forraljuk a tésztát, vagy amíg a szálak szét nem válnak, majd leöntjük róla a vizet, és jól leöblítjük. Elosztjuk a tányérokban, majd rámerjük a levest. Megszórjuk a maradék újhagymával és korianderrel, majd rácsurgatunk néhány csepp szezámolajat. Kívánság szerint chilivel és külön szójaszósszal tálaljuk.
Csirkehúsleves
1. A csirkecsontokat megmossuk, és egy nagy leveses lábosba vagy fazékba tesszük.
2. A vízzel felengedjük, csendesen főni hagyjuk. 30 percig főzzük, közben leszedjük a felszínén összegyűlt habot.
3. Beledobjuk a fokhagymát, az 1 cm-es gyömbérszeleteket és a újhagyma összezúzott fehér részét, és finoman gyöngyözve, félig lefedve 180 percen keresztül főzzük.
4. Finom lyukú szitán leszűrjük és megvárjuk, amíg kihűl. Éjszakára befedjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, leszedjük róla a zsírt.