Fokhagymaleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db tojás
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
25 dkg szikkadt fehérkenyér
10 dl húsleves
1 teáskanál csípős pirospaprika
1 teáskanál édes pirospaprika
6 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A fehérkenyeret kockára vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, és a kenyérkockákat aranyszínűre pirítjuk benne.

2. A fokhagymát hozzáadjuk, és szintén kissé megpirítjuk.

3. Pirospaprikával és sóval fűszerezzük, és a húslevessel leöntjük. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük.

4. A levest 4 agyagtálban elosztjuk, minden tálkába óvatosan 1 tojást csúsztatunk, és előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 10 perc alatt hagyjuk megszilárdulni. A levest nagyon forrón tálaljuk.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.