Fokhagymaleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, pirítás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A fehérkenyeret kockára vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, és a kenyérkockákat aranyszínűre pirítjuk benne.
2. A fokhagymát hozzáadjuk, és szintén kissé megpirítjuk.
3. Pirospaprikával és sóval fűszerezzük, és a húslevessel leöntjük. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük.
4. A levest 4 agyagtálban elosztjuk, minden tálkába óvatosan 1 tojást csúsztatunk, és előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 10 perc alatt hagyjuk megszilárdulni. A levest nagyon forrón tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.