Orosz gyümölcsleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, szűrő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: forralás, főzés, habarás, hűtés, kikeverés, kimagozás, szűrés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg kimagozott meggy
2 dl tejföl
6 dl víz
6 dkg világosbarna cukor
 dl frissen préselt/facsart citromlé
2 evőkanál burgonyaliszt

vagy

2 evőkanál fehér liszt
A szóráshoz:
1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. Ráöntjük a meggyre a vizet úgy, hogy ellepje a gyümölcsöt. Ha szükséges, a megadott mennyiségen felül is önthetünk rá vizet. Felforraljuk, részben letakarjuk, és alacsony hőfokon 15-20 percig gyöngyözve főzzük, időnként megkeverjük, és ellenőrizzük, hogy a meggy megpuhult-e.

2. A puha meggyet a levével együtt turmixban pürésítjük. A későbbi felhasználásig félreteszünk 2 evőkanálnyi pürét, a többit visszaöntjük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a szűrt citromlevet és a barna cukrot. Óvatosan főzzük.

3. A lisztet és a tejföl felét simára keverjük egy tálkában. Belekeverünk 3 evőkanál meleg gyümölcspürét, és ezt a még gyöngyöző meggypüréhez keverjük. További 5-8 percig főzzük, időnként megkeverjük, hogy besűrűsödjön a gyümölcsleves.

4. Félrehúzzuk a tűzről, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

5. Levesestányérokba öntjük, a félretett gyümölcspürével, a maradék tejföllel díszítve, a tetejét kristálycukorral megszórva kínáljuk.

Bármilyen fanyar, savanykás ízű gyümölcsből elkészíthető. A hagyományoknak megfelelően többnyire vadcseresznye vagy meggy, esetleg áfonya (vörös, fekete, kék) az alapja.
600 ml víz helyett használhatunk 400 ml vizet és 200 ml rozébort.