Hortobágyi ürügulyás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, zúzás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A húst (pl. szegyet) 4-5 dekás darabokra, a hagymát finomra, a kicsumázott paprikát szeletekre, a paradicsomot cikkekre, a megtisztított krumplit kockára vágjuk.
2. A zsírt megforrósítjuk, hozzáadjuk a húst, és addig keverjük, amíg megfehéredik, ezután hozzáadjuk a hagymát, a zúzott fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát, és ezekkel pörköljük még néhány percig, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és kis lángon puhítjuk.
3. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, és feleresztjük a vízzel.
4. Mikor már megpuhult, hozzáöntjük a bort, és egyet forraljuk vele. Sűrű, tartalmas levének kell lennie.