Gulyás háziasan Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A húst 1,5-2 centiméteres élű kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk. Egy kb. 3 literes fazékban a zsírt megforrósítjuk, és addig kavargatjuk benne a hagymát, míg üveges lesz, ekkor hozzáadjuk a köménymagot és a zúzott fokhagymát. 1-2 percig tovább kavarjuk, majd, miután az edényt lehúztuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával.
2. Beletesszük a húst, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Amikor saját levét elfőtte, mindig csak kevés vizet hozzáöntve, rövid lében puhítjuk tovább.
3. A répát és petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, kockára vágjuk, a kicsumázott paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk, és amikor a hús puhulni kezd, a zellerlevéllel együtt hozzáadjuk. Ezután felöntjük a vízzel, és kis lángon forraljuk.
4. Megtisztítjuk a krumplit, akkora kockákra vágjuk, mint a húst, és mikor a gulyáslé már kb. 15 perce forr, hozzáadjuk.
5. Amikor a krumpli és a hús puha, apró csipetkét szaggathatunk a lébe, és még 4-5 percig főzzük. Forrón adjuk asztalra!
Jár mellé szárított erős paprika meg szép, lukacsos belű, ropogós és aranybarna héjú, hófehér kenyér. Vendéglátóhelyeken gyakran tálalják kis bográcsokban, emlékeztetve az étel eredetére.
Csipetke
A csipetkéhez lisztből, tojásból és sóból kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfoknyi vastagságúra nyújtjuk és borsó nagyságú darabokra szaggatva főzzük a levesbe.