Gulyás háziasan Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg kockára vágott krumpli
60 dkg kockára vágott marhalábszár

vagy

60 dkg kockára vágott marhalapocka
15 dl víz
2 szál zellerlevél
1 db darabolt paradicsom
2 db darabolt zöldpaprika
1 szál tisztított, kockára vágott petrezselyemgyökér
1 szál tisztított, kockára vágott sárgarépa
2 kávéskanál édes pirospaprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
5 dkg zsír
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
ízlés szerint só
A csipetkéhez:
12 dkg liszt
1 db tojás

Elkészítés:

1. A húst 1,5-2 centiméteres élű kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk. Egy kb. 3 literes fazékban a zsírt megforrósítjuk, és addig kavargatjuk benne a hagymát, míg üveges lesz, ekkor hozzáadjuk a köménymagot és a zúzott fokhagymát. 1-2 percig tovább kavarjuk, majd, miután az edényt lehúztuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával.

2. Beletesszük a húst, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Amikor saját levét elfőtte, mindig csak kevés vizet hozzáöntve, rövid lében puhítjuk tovább.

3. A répát és petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, kockára vágjuk, a kicsumázott paprikát és a paradicsomot feldaraboljuk, és amikor a hús puhulni kezd, a zellerlevéllel együtt hozzáadjuk. Ezután felöntjük a vízzel, és kis lángon forraljuk.

4. Megtisztítjuk a krumplit, akkora kockákra vágjuk, mint a húst, és mikor a gulyáslé már kb. 15 perce forr, hozzáadjuk.

5. Amikor a krumpli és a hús puha, apró csipetkét szaggathatunk a lébe, és még 4-5 percig főzzük. Forrón adjuk asztalra!

Jár mellé szárított erős paprika meg szép, lukacsos belű, ropogós és aranybarna héjú, hófehér kenyér. Vendéglátóhelyeken gyakran tálalják kis bográcsokban, emlékeztetve az étel eredetére.

A gulyás az a fogás, amelyet a földkerekség minden táján magyarnak ismernek – nem véletlen, hogy Magyarország történetének egy egész korszakát gulyáskommunizmusként emlegette a világ.
A gulyás szó eredeti, máig használt jelentése: marhapásztor; az ételt valamikor úgy nevezték, gulyásos hús, azaz olyan hús, amilyet a gulyás főz.
Készítésének első részletes leírása 1787-ből származik, Gvadáni Józseftől. Legismertebb elbeszélő költeményének főhőse, a „peleskei nótárius” falujából Budára utaztában egy gulyás vendégszeretetét élvezi a pusztán. ,,…Akasztott egy bográts húst a szolgafára, Megborsolta, ‘s veres hagymát metszett arra… …Fogta a bográtsot, Egy jó rázást tévén; de illyent ki látott? Magamnak is szemem meredt volt, s szám tátott. Mert az egy rázással, melly hús voltfenekén, Egybe felül esett, vala a tetején… ” A „megborsol” kifejezés itt még olyan ízesítést jelent, melybe nem értendő bele a pirospaprika használata, hogy ez általánossá váljék, kellett még jó néhány év; hasonló a helyzet a krumplival. A tényeket oly pontosan rögzítő költő egyebek között azt is említi, hogy kalács fehérségű cipóból törtek a vacsora mellé, s igen jólesett reá a bor.

Csipetke

1 db tojás
12 dkg liszt
2 dkg só

A csipetkéhez lisztből, tojásból és sóból kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfoknyi vastagságúra nyújtjuk és borsó nagyságú darabokra szaggatva főzzük a levesbe.