Andalúziai gazpacho Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, szűrő, turmixgép
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kimagozás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 gerezd fokhagyma
1 db kimagozott, apróra vágott zöld húsú paprika
1 db hámozott, kimagozott kígyóuborka
50 dkg érett, hámozott paradicsom
2 szelet fehérkenyér
1 és ¼ dl olívaolaj
2 evőkanál borecet

vagy

2 evőkanál sherryecet
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint keményre főzött tojás
ízlés szerint kockára vágott sonka
ízlés szerint apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint kockára vágott fehérkenyér
ízlés szerint kocka paradicsom
ízlés szerint apróra vágott paprika

Elkészítés:

1. A fehér kenyeret durvára aprítjuk (1. kép), vízzel meglocsoljuk (2. kép), és legalább 30 percig állni hagyjuk.

2. A kimagozott, feldarabolt paradicsomot és uborkát (3. kép), a paprikát és a fokhagymát (4. kép) turmixgépbe tesszük (5. kép), utána a kenyeret, majd végül az olajat is hozzáadjuk, és az egészet pürésítjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy, a leves elérje a kívánt állagot. Ezután esetleg finom lyukú szűrőn áttörjük, sóval és ecettel ízesítjük.

3. A gazpachót legalább 60 percre hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen tálaljuk. Hozzá tetszés szerint külön tálkában fehérkenyér-kockákat, apróra vágott paprikát, vöröshagymát, sonkakockákat vagy apróra vágott kemény tojást adunk, amelyekből mindenki keverhet a levesébe.