FOGOLY CSOKOLÁDÉMÁRTÁSBAN PERDIZ CON CHOCOLATE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, kötözőzsineg, szűrő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: burkolás, darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, hámozás, kikeverés, kötözés, párolás, passzírozás, áttörés, pihentetés, pirítás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A foglyokat alaposan megmossuk, megszárítjuk, és kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A melleket szalonnával körültekerjük, és az egész foglyokat konyhai cérnával formára kötözzük.
2. A zsírt párolóedényben felforrósítjuk, és a foglyokat minden oldalukon megpirítjuk benne. A mogyoróhagymát, a fokhagymát és a sárgarépát hozzáadjuk, és a pecsenyelében megpirítjuk. Fehérborral felöntjük. Az ecetet és a vadalaplét (vagy szárnyasalaplét) hozzáöntjük, babérlevéllel, szegfűszeggel és petrezselyemmel fűszerezzük. A foglyokat fedő alatt kb. 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük őket az edényből, és melegen tartjuk.
3. A mártást szűrőn áttörjük, és újból felforraljuk. A csokoládét beletördeljük, és feloldjuk benne. Kissé sűrűre főzzük, sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
4. A foglyokról leszedjük a szalonnát, és beletesszük őket a mártásba. 5 percig állni hagyjuk benne, és a mártásban tálaljuk. Fehér kenyeret vagy pirítóst adunk hozzá.
VADALAPLÉ
A csontokat, szalonnabőrt, zöldségeket és a cukrot megpirítjuk a zsírban.
A pirítás befejezése előtt néhány perccel hozzáadjuk a paradicsompürét. Felöntjük vízzel és a vörösborral, majd hozzáadjuk a fűszereket és a sót. Lassan, pezsegtetve, a folyadékot szükség szerint pótolva 3-4 órán keresztül főzzük. A főzés végén kb. másfél liternyire beforraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, zsírját leszedjük, majd hagyjuk ülepedni. Ez után a letisztult lét, óvatosan lemerjük a ruskosáról. Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiségű alaplét is, aminek leszűrt levét kis hőmérsékleten méz sűrűségűre bepároljuk. Ez az ízkivonat. Hűtőben hónapokig eláll. Az ízkivonatokból többnyire egy kanálnyi is elég a kívánt ízhatás eléréséhez. Vadhúsból készülő levesek, vadhoz adott mártások készítésekor használjuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.