Meleg húsos borscs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, pirítás, zúzás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg cékla
100 dkg marhalábszár
2 evőkanál olaj
1 kisebb fej szeletelt káposzta
50 dkg hámozott, összevágott paradicsom
1 fej összevágott vöröshagyma
2 db apróra vágott burgonya
4 gerezd zúzott fokhagyma
20 dl víz

vagy

20 dl marhaalaplé
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A céklát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A húst is hasonlóan felaprítjuk. A húskockákat az olajon kevergetve barnára sütjük.

2. A vízzel vagy a húslével felengedjük, és lefedve 40 percig főzzük.

3. A céklát, a káposztát, a paradicsomot meg a fokhagymát hozzáadjuk, és fedő alatt 40 percig főzzük.

4. Utána a burgonyát is belekeverjük, és lefedve még 15 percig a tűzön hagyjuk. Megborsozzuk, és kissé utánasózzuk.

Hagyományosan egy kanál tejfölt is tesznek a tányérba Kelet-Európában, ahol ez az egyik legnépszerűbb téli levesfajta.
A borscsot nemcsak melegen, de hidegen is tálalhatjuk.

Marhahúsleves-alap

2 db hámozott, darabolt zellergumó
2 szál darabolt sárgarépa
200 dkg marhacsont
12 szem bors
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 fej héjas, negyedekre vágott vöröshagyma

1. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A csontokat tepsire fektetve 30 percig sütjük. Utána a répát meg a hagymát köré terítjük, és még 20 percre visszatesszük.

2. A csontokat a répával és hagymával együtt egy nagy fazékba átrakjuk. A tepsibe negyed liter vizet öntünk, fakanállal a tepsi alját felkaparjuk, és ezt a levet a fazékba öntjük.

3. A zellert, a többi vizet és a zöldfűszer-keveréket is hozzáadjuk, majd fedő nélkül kis lángon 4 óráig főzzük, a tetején képződött habot szűrőlapáttal időnként leszedjük. Végül a levest sűrű szitán átszűrjük, a csontot és a zöldségfélét kidobjuk. Gyorsan lehűtjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. A tetején lévő zsírréteget leszedjük.