Meleg húsos borscs Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, pirítás, zúzás
Adag: 6-8 főre
vagy
Elkészítés:
1. A céklát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A húst is hasonlóan felaprítjuk. A húskockákat az olajon kevergetve barnára sütjük.
2. A vízzel vagy a húslével felengedjük, és lefedve 40 percig főzzük.
3. A céklát, a káposztát, a paradicsomot meg a fokhagymát hozzáadjuk, és fedő alatt 40 percig főzzük.
4. Utána a burgonyát is belekeverjük, és lefedve még 15 percig a tűzön hagyjuk. Megborsozzuk, és kissé utánasózzuk.
Marhahúsleves-alap
1. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A csontokat tepsire fektetve 30 percig sütjük. Utána a répát meg a hagymát köré terítjük, és még 20 percre visszatesszük.
2. A csontokat a répával és hagymával együtt egy nagy fazékba átrakjuk. A tepsibe negyed liter vizet öntünk, fakanállal a tepsi alját felkaparjuk, és ezt a levet a fazékba öntjük.
3. A zellert, a többi vizet és a zöldfűszer-keveréket is hozzáadjuk, majd fedő nélkül kis lángon 4 óráig főzzük, a tetején képződött habot szűrőlapáttal időnként leszedjük. Végül a levest sűrű szitán átszűrjük, a csontot és a zöldségfélét kidobjuk. Gyorsan lehűtjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. A tetején lévő zsírréteget leszedjük.