Ukrán borscs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, reszelés, gyalulás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg csíkokra vágott cékla
50 dkg összevágott káposzta
6 szem fekete bors
1 db babérlevél
3 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál kristálycukor
2 szál finomra vágott póréhagyma
22 és fél dl zöldségleves
2 evőkanál paradicsompüré
2 szál csíkokra vágott sárgarépa
10 dkg csíkokra vágott zeller
1 kisebb csíkokra vágott petrezselyemgyökér
1 kisebb csíkokra vágott pasztinák
1 db csíkokra vágott burgonya
1 fej finomra vágott lilahagyma

Elkészítés:

1. A céklát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a pasztinákot, a zellert, a burgonyát, a káposztát, a póréhagymát és a hagymát a zöldséglevesben felforraljuk. Lefedjük, 35 percen át főzzük.

2. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a fekete borsot, a babérlevelet, a balzsamecetet és a cukrot. További 20 percig főzzük.

3. Belereszeljük a félretett céklát, néhány percig még főzzük. Tálaljuk.

A bors hagyományos kelet-európai leves. Általában tejföllel díszítik.

Zöldségleves

1 szál sárgarépa
1 kisebb paradicsom
1 szál póréhagyma
6 szál petrezselyemzöld
2 db zellerszár
0.5 teáskanál só
20 dl forró víz
1 fej hagyma
5 szem fekete bors
1 db babérlevél
1 szem szegfűszeg
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.

3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.

4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.