Borscs kijevi módra Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fakanál, fazék, kés, keverőtál, lábas, mozsár, serpenyő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, előfőzés, forralás, főzés, hámozás, lehabozás, párolás, pirítás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A száraz fehér babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd friss vízben majdnem puhára főzzük.
2. A húst leöblítjük, a hagymával, az egészben hagyott sárgarépával és fehérrépával kb. 30 deciliter, kissé megsózott vízben majdnem puhára főzzük, közben folyamatosan leszedjük a habját. Ezután kivesszük a főtt zöldséget a húslevesből.
3. A céklát 1 evőkanál forró zsírban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és az ecetet, 10-15 percig együtt pároljuk.
4. Egy másik edényben a maradék felforrósított zsírban kissé megpirítjuk a zellert és a csíkokra vágott sárgarépát, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot, az egészet együtt kb. 10 percig pároljuk.
5. A babot, a burgonyát, a sárgarépa-zeller keveréket és a káposztát a húslevesbe tesszük, majd hozzáadjuk a párolt céklát és a babérlevelet.
6. A fokhagymát a szalonnával és 1 késhegynyi sóval mozsárban szétzúzzuk, beletesszük a levesbe. Az egészet felforraljuk, sóval, borssal és a cukorral ízesítjük, majd a borscsot kis lángon még 30 percig csendesen főzzük. Tálalás előtt megszórjuk a zöldfűszerekkel. Pampuskával és tejföllel tálaljuk.
Sós bukta a borscshoz
1. A lisztből, az élesztőből, a cukorból, az egyik tojásból kevés sóval és kb. 1,8 dl víz hozzáadásával tésztát készítünk, amit meleg helyen 1,5-2 órán át kelesztünk. Ezután újból jól összegyúrjuk.
2. A tésztából kézzel kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, és olajjal kikent sütőlapra tesszük őket. A második tojást jól összekeverjük a maradék olajjal, a gombócokat megkenjük vele.
3. 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
4. A mártáshoz a meghámozott fokhagymát a petrezselyemmel és kevés sóval mozsárban összezúzzuk, majd hozzákeverjük az olajat és 3 evőkanál vizet. Sóval, borssal ízesítjük.
5. A sütőből kivett forró tésztára tesszük, és azonnal tálaljuk a borscshoz.