Borscs Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, botmixer, fazék, kés, keverőtál, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, passzírozás, áttörés, turmixolás
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, zellert, sárgarépát, pirospaprikát, köménymagot, 10 percig pároljuk.
2. Belerakjuk a babérlevelet, petrezselymet, fokhagymát, kaprot, káposztát. 5 percig, amíg a káposzta összeesik, tovább pároljuk.
3. Hozzáadjuk a burgonyát, céklát. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a marhahúslevessel. Lefedjük, és 30 percig gyöngyöztetjük.
4. Beleöntjük a kézzel kissé összenyomott konzervparadicsomot. Kis rést hagyva ismét lefedjük és alacsony hőfokon még 30 percig főzzük.
5. A babérlevelet kidobjuk. A levest botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk. A leves közepére 1 kanálnyi tejfölt cseppentünk, kaporral díszítjük.
Marhahúsleves
1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.
2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.
3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.
4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.
5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.
A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.