Borscs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, botmixer, fazék, kés, keverőtál, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, passzírozás, áttörés, turmixolás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
2 szál összevágott zellerszár
1 maréknyi összevágott kapor
50 dkg vékonyra szeletelt káposzta
100 dkg kockára vágott burgonya
50 dkg darabolt cékla
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 nagyobb fej összevágott hagyma
1 nagyobb szál összevágott sárgarépa
1 csipet pirospaprika
1 teáskanál köménymag
1 db babérlevél
2 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
15 dl marhahúsleves
A tálaláshoz:
néhány ág kapor
ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, zellert, sárgarépát, pirospaprikát, köménymagot, 10 percig pároljuk.

2. Belerakjuk a babérlevelet, petrezselymet, fokhagymát, kaprot, káposztát. 5 percig, amíg a káposzta összeesik, tovább pároljuk.

3. Hozzáadjuk a burgonyát, céklát. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a marhahúslevessel. Lefedjük, és 30 percig gyöngyöztetjük.

4. Beleöntjük a kézzel kissé összenyomott konzervparadicsomot. Kis rést hagyva ismét lefedjük és alacsony hőfokon még 30 percig főzzük.

5. A babérlevelet kidobjuk. A levest botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk. A leves közepére 1 kanálnyi tejfölt cseppentünk, kaporral díszítjük.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
1 nagyobb szál félbevágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 szál zöldjével zellerszár
1 csokor petrezselyemzöld
2 db babérlevél
2 db érett paradicsom
150 dkg marhahús
50 dl hideg víz
1 nagyobb fej negyedelt hagyma
4 szem szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha szegfűszeget is használunk, szúrjuk a hagyma negyedekbe.

2. A hozzávaló zöldségeket, húst és csontot a vízzel felöntjük, és közepes tűzön felforraljuk.

3. A tűz hőfokát csökkentjük és a levest 180 percen keresztül gyöngyöztetjük.

4. A keletkező habot szűrőkanállal vagy papírtörlővel leszedjük. Ha a leves kész, a zöldségeket, csontot és húst kiszedjük.

5. A levest leszűrjük. Ha a lé kihűlt, a tetejéről a zsírt eltávolíthatjuk, és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk.

A főtt húst akár főételként tálalhatjuk, akár más ételhez is adhatjuk.