Fűszeres bárányleves csicseriborsóval és cukkinivel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, lábas, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, forralás, főzés, hámozás, lehabozás, párolás, pirítás, szűrés, zúzás

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kicsontozott, sovány bárányhús
40 dkg konzerv csicseriborsó
1 db szeletelt cukkini
1 fej apróra vágott hagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 és ¼ dl víz
40 dkg darabolt konzervparadicsom
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 db kockára vágott burgonya
1 db babérlevél
½ teáskanál szárított kakukkfű
½ teáskanál szárított oregánó
0 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt római kömény
¼ teáskanál őrölt kurkuma
1 evőkanál olívaolaj
10 dkg mirelit zöldborsó

vagy

10 dkg friss zöldborsó
1 teáskanál cseresznyepaprikakrém

vagy

1 teáskanál harissa
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, apróra vágott koriander

vagy

ízlés szerint friss, apróra vágott mentalevél

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban, serpenyőben vagy öntöttvas edényben közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a másfél centis kockákra vágott bárányhúst, ha szükséges, adagonként, és addig pirítjuk, amíg minden oldalukon egyformán megbarnulnak (1. kép), ha kell, még adunk hozzá egy kevés olajat. Szűrőkanállal kivesszük a lábosból a húst.

2. Lecsökkentjük a hőfokot, a hagymát és a fokhagymát a serpenyőben 1-2 percig pároljuk, gyakran kevergetve.

3. Hozzáadjuk a vizet és az összes húst visszatesszük a lábosba. Éppen csak felforraljuk, minden habot leszedünk a felszínéről. Takarékra tesszük, és hozzákeverjük a paradicsomot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, az oregánót és a fahéjat, a római köményt, a kurkumát és a harissát. Lassan gyöngyözve, 60 percen át hagyjuk főni vagy amíg a hús jó puha lesz. A babérlevelet kidobjuk.

4. Hozzákeverjük a csicseriborsót, a sárgarépát, a burgonyát, és 15 percig főzzük. Ezután beletesszük a cukkinit és a zöldborsót (2. kép), és további 15-20 percig hagyjuk lassan főni, amíg a zöldségek megpuhulnak.

5. Előmelegített tányérokban, mentával és korianderlevéllel díszítve tálaljuk.