Bárányhúsleves tésztabatyuval Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, gyúródeszka, húsdaráló, kés, keverőtál, nyújtófa, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, nyújtás, pihentetés, szűrés, töltés, turmixolás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A báránycsontból kb. 1,5 liter vízzel levest főzünk.
2. A lisztből, a tojásból, csipetnyi sóval és kb. 1 dl vízzel félkemény, rugalmas tésztát gyúrunk, majd 20-30 percig pihentetjük.
3. A hagymát botmixerrel pépesítjük, vagy nagyon apróra vágjuk. A darált húst összekeverjük a hagymával, sóval és borssal fűszerezzük.
4. A tésztát 5-6 adagra osztjuk. A cipókat sodrófával nagyon vékonyan (1 mm!) kinyújtjuk, 1,5-2 cm-es oldalhosszúságú négyzetlapokra vágjuk. A közepükbe kevés tölteléket teszünk. A tésztanégyzeteket vagy középen összehajtjuk, vagy háromszögekké hajtogatjuk. Olyan kicsiknek kell lenniük a batyuknak, hogy 4-5 elférjen egy evőkanálban.
5. Leszűrjük a levest, ismét felforraljuk, és beletesszük a tésztabatyukat, közepes lángon kb. 5 percig hagyjuk csendesen forrni. Tálaláskor a levest megszórjuk a korianderrel és a szántott mentalevéllel. A fokhagymával összekevert borecetet külön adjuk asztalra, hogy mindenki ízlése szerint vegyen belőle.