Bárányhúsleves tésztabatyuval Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, gyúródeszka, húsdaráló, kés, keverőtál, nyújtófa, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, gyúrás, hámozás, kikeverés, nyújtás, pihentetés, szűrés, töltés, turmixolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg báránycsont
50 dkg darált bárányhús
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 fej vöröshagyma
6 dkg friss, finomra vágott korianderlevél
1 evőkanál szárított mentalevél
½ dl fehérborecet
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A leveshez:
15 dl víz
A tésztához:
15 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet só
1 dl víz

Elkészítés:

1. A báránycsontból kb. 1,5 liter vízzel levest főzünk.

2. A liszt­ből, a tojásból, csipetnyi sóval és kb. 1 dl vízzel fél­kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, majd 20-30 per­cig pihentetjük.

3. A hagymát botmixerrel pépesítjük, vagy nagyon apróra vágjuk. A darált húst összekeverjük a hagy­mával, sóval és borssal fűszerezzük.

4. A tésztát 5-6 adagra osztjuk. A cipókat sodrófával nagyon véko­nyan (1 mm!) kinyújtjuk, 1,5-2 cm-es oldalhosszú­ságú négyzetlapokra vágjuk. A közepükbe kevés töl­teléket teszünk. A tésztanégyzeteket vagy középen összehajtjuk, vagy háromszögekké hajtogatjuk. Olyan kicsiknek kell lenniük a batyuknak, hogy 4-5 elférjen egy evőkanálban.

5. Leszűrjük a levest, ismét felforraljuk, és beletesszük a tésztabatyukat, köze­pes lángon kb. 5 percig hagyjuk csendesen forrni. Tálaláskor a levest megszórjuk a korianderrel és a szántott mentalevéllel. A fokhagymával összekevert borecetet külön adjuk asztalra, hogy mindenki ízlé­se szerint vegyen belőle.