Lóbabkrémleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: kenyérpirító, kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, pirítás, törés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A vizet felforraljuk és beleszórjuk az előzőleg 8-10 órára beáztatott, majd alaposan leszűrt, leöblített babot. Félig lefedjük, majd kis lángon, időnként megkeverve körülbelül 180 percet főzzük.
2. 150 perc elteltével hozzáadjuk az édeskömény zöldet és a chilit, a második óra után pedig gyakrabban kevergetjük, és a babot – amennyire engedi – egy nagy fakanállal szétnyomogatjuk. A főzési idő végére a leves sűrű pürévé fő, ha azonban krémlevesnek túl sűrű lenne, kevés forrásban levő vízzel felöntjük. Sózni csak akkor sózzuk, ha a bab teljesen megfőtt.
3. Az előmelegített leveses csészékbe egy-egy szelet kenyeret fektetünk és kevés olajat csöpögtetünk rá. Rámerjük a levest, a tetejére még egy pici olajat csepegtetünk és tűzforrón tálaljuk.