Tex-mex bableves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg hámozott, kockára vágott sütőtök
30 dkg száraz vesebab
1 db babérlevél
12 dl víz
0 teáskanál őrölt római kömény
0 teáskanál szárított oregánó
0 teáskanál szárított kakukkfű
2 teáskanál sűrített paradicsom
1 szál félbevágott, vékonyra szeletelt sárgarépa
1 szál vékonyra szeletelt szárzeller
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 fej finomra vágott hagyma
42 dkg darabolt konzervparadicsom
1 evőkanál olívaolaj
¼ teáskanál chilikrém
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint friss korianderzöld

Elkészítés:

1. Átválogatjuk a babot, s annyi hideg vízbe tesszük, hogy jól ellepje. 6 órán át vagy egy éjjelen át áztatjuk. A babot ezután leszűrjük, lábosba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy 6 cm-rel ellepje. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és leöblítjük.

2. Az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, és befedve, időnként megkeverve 3-4 percig pároljuk, amíg elkezd üvegesedni. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát (1. kép), folytatjuk a főzést még 2 percig.

3. Hozzáadjuk a leszűrt babot, a sűrített paradicsomot, a kakukkfüvet, az oregánót és a római köményt, a vizet (2. kép), a babérlevelet. Amikor a keverék elkezd gyöngyözni, takarékra tesszük a lángot. Befedjük, és 60 percen át lassan főzzük, időnként megkeverjük.

4. Beletesszük a paradicsomot, a sütőtököt (3. kép) és a chilikrémet, s még 60 perccel tovább főzzük lassan gyöngyözve, hogy a bab és a sütőtök megpuhuljon, időről időre megkavarjuk.

5. Ha szükségesnek találjuk, adunk még bele egy kis chilit. Levesestányérokban korianderlevéllel díszítve tálaljuk.