Tex-mex bableves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Átválogatjuk a babot, s annyi hideg vízbe tesszük, hogy jól ellepje. 6 órán át vagy egy éjjelen át áztatjuk. A babot ezután leszűrjük, lábosba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy 6 cm-rel ellepje. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és leöblítjük.
2. Az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, és befedve, időnként megkeverve 3-4 percig pároljuk, amíg elkezd üvegesedni. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát (1. kép), folytatjuk a főzést még 2 percig.
3. Hozzáadjuk a leszűrt babot, a sűrített paradicsomot, a kakukkfüvet, az oregánót és a római köményt, a vizet (2. kép), a babérlevelet. Amikor a keverék elkezd gyöngyözni, takarékra tesszük a lángot. Befedjük, és 60 percen át lassan főzzük, időnként megkeverjük.
4. Beletesszük a paradicsomot, a sütőtököt (3. kép) és a chilikrémet, s még 60 perccel tovább főzzük lassan gyöngyözve, hogy a bab és a sütőtök megpuhuljon, időről időre megkavarjuk.
5. Ha szükségesnek találjuk, adunk még bele egy kis chilit. Levesestányérokban korianderlevéllel díszítve tálaljuk.