Adzuki bableves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, szűrés
Adag: 6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, zellerszárat, sárgarépát, fokhagymát, kakukkfüvet, babérlevelet és 5 perc alatt puhára pároljuk.
2. Felöntjük a csirke- vagy zöldséglevessel, hozzáadjuk a beáztatott babot. Felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük, a levest 60 percig gyöngyöztetjük.
3. Beleöntjük a paradicsomot, hozzákeverjük a paradicsompürét. További 20 percig főzzük. A babérlevelet kidobjuk. Sózzuk, borsozzuk.
4. Egy evőkanál petrezselymet a levesbe keverünk. A maradék petrezselyemmel díszítjük. Forrón tálaljuk.
Csirkealaplé
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.
Zöldségalaplé
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.