Bableves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fazék, kés, keverőtál, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, rántás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg füstölt házikolbász
25 dkg tarkabab

vagy

25 dkg fehér szárazbab
1 szál tisztított, hasábokra vágott sárgarépa
1 szál tisztított, hasábokra vágott petrezselyemgyökér
1 kisebb fej hámozott vöröshagyma
3 dkg zsír
5 dkg liszt
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csapott kávéskanál pirospaprika
1 evőkanál ecet
1 dl tejföl
15 dl víz
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A babot legalább hét-nyolc órán át hideg vízben áztatjuk. A főzés kezdetekor a zöldségeket megtisztítjuk, hasábra vágjuk, a vöröshagymát lehéjazzuk.

2. A babot, zöldségeket, hagymát a hideg vízben feltesszük főni. Mikor már majdnem puha a bab, megsózzuk, s amikor teljesen megpuhult, sűrítjük az aprított fokhagymával és a pirospaprikával ízesített, sötétre pirított rántással, ha kell, hozzáöntünk annyi vizet, hogy elérje az eredeti mennyiséget.

3. Ízlés szerint savanyítjuk ecettel. A kész levesből a hagymát eltávolítjuk. Főzhetünk bele felszeletelt kolbászt vagy keverhetünk tejfölt.

Készülhet zöldség nélkül, van, aki zellerrel, babérlevéllel, esetleg tárkonnyal és tárkonyecettel ízesíti.
A különböző fajtájú babokból más-más jellegű lesz, ízesítésében is nagy a változatosság.
Vízben kifőzött csipetkét is szoktak beletenni.
Sűrűbb, mint a nyári zöldséglevesek.