Barkó bableves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg szárazbab
1 bögre tej
1 teáskanál pirospaprika
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 evőkanál zsír
2 szem kockára vágott burgonya
2 db babérlevél
1 fej vöröshagyma
igény szerint füstölt csont

vagy

igény szerint füstölt hús
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
igény szerint friss kenyér
ízlés szerint tejföl
ízlés szerint csípős paprika
ízlés szerint borecet

Elkészítés:

1. Az előzőleg egy éjszakára beáztatott és leszűrt babot, a füstölt húst a babérlevelekkel és az egész hagymával együtt főzzük majdnem teljesen puhára annyi vízben, ami bőven ellepi.

2. Ekkor sózzuk, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és főzzük addig, amíg minden puhára fő.

3. A zsírral, a fokhagymával, 1 evőkanál liszttel és a pirospaprikával csináljunk rántást, engedjük fel egy kis hideg vízzel, keverjük csomómentesre, adjuk a leveshez.

4. A tejet és a másik kanálnyi lisztet habarjuk össze, majd a habarékot szintén adjuk a leveshez. A habarást hajdan egy célszerű faeszközzel, a habaróval (habarófa) végezték.

Néhány percig forraljuk a levest a kétféle sűrítőanyaggal.

5. Az ecetet mindenki a saját ízlése szerint teheti a levesébe már a tányérjában (régen a fazékban ecetezték), ahogy a csípőspaprikát is.

A barkók a palócok egyik ágának tekinthetők, a zárt völgyekben sokáig fennmaradt archaikus kultúrájuk, így főzési szokásaik is megőrződtek. A savanykás ízvilág, a habarással történő sűrítés (sokszor rántással együtt alkalmazva) jellegzetessége leveseiknek, főzelékeiknek. Származásom szerint barkó vagyok, bár most a nyugati palócok közt élek. Ez a bableves szűkösebb időkben füstölt hús nélkül készült (legfeljebb egy kis szalonnabőrrel). Mostanában aktuális kedvencemmel, füstölt csirkecombbal főzöm. Egyébként nem rajongok a csirkecombért, de a füstölt csirkecomb nagy találmány. A tradicionálisabb változatban használjunk tetszés szerinti füstölt disznóalkatrészt…