Rántott borjúmirigy Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hártyázás, lepréselés, panírozás zsemlemorzsával, sütés bő zsiradékban, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg borjúmirigy
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 db felvert tojás
4 evőkanál liszt
1 db babérlevél
ízlés szerint só
A sütéshez:
igény szerint zsiradék

Elkészítés:

1. A borjúmirigyet 3-4 órára hideg vízbe tesszük, majd a külső hártyákat és ereket lehúzzuk róla. A mirigyet fazékba hideg vízbe tesszük, a sót és a babérlevelet hozzáadjuk, és forraljuk. 5 percig főzzük, majd a mirigyet kiszedjük a fazékból, és hideg vízzel leöblítjük.

2. A mirigyet lapos tálba tesszük, egy tányért teszünk rá, majd nehezéket, hogy kissé összenyomja a mirigyet. 60 perc múlva a mirigyet vastag szeletekre vágjuk.

3. A lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát egy-egy mélytányérba öntjük, és a mirigyszeleteket először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.

4. A panírozott mirigyszeleteket forró zsiradékban mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük, és paradicsommártással, párolt zöldségekkel és joghurtos mártogatóval tálaljuk.

Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Joghurt-dip

0.25 db kockára vágott kígyóuborka
25 dkg natúr joghurt
1 evőkanál friss, finomra vágott kapor
ízlés szerint bors

Egy tálban összekeverjük a leszűrt joghurtot a kígyóuborkával és a kaporral, borsozzuk, majd lefedve behűtjük.

Paradicsommártás

6 db érett paradicsom
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 szál zsályalevél
1 evőkanál balzsamecet
ízlés szerint vaj
ízlés szerint reszelt parmezán sajt
ízlés szerint só

1. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk. A húsát villával szétnyomjuk, jól lecsepegtetjük.

2. Azután olívaolajjal és a zsályalevelekkel együtt serpenyőbe tesszük, 10-15 percig lassan forraljuk.

3. Az edényt levesszük a tűzről, kidobjuk a zsályát, belekeverjük a balzsamecetet, sóval ízesítjük.

Ezt az egyszerű mártást egy darabka vajjal és reszelt parmezán sajttal tésztaételekhez kínáljuk.