Olasz kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, sütő, szita, tepsi
Eljárások: dagasztás, formázás, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, sütés, szitálás
Adag: 2 egész
vagy
Elkészítés:
1. Az élesztőt egy evőkanál meleg vízben 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük az élesztős keveréket és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát 18 órára kiolajozott tálba rakjuk.
3. A kelési idő letelte után a tésztát deszkára borítjuk. A mézet, a vizet, a sót összekeverjük a maradék 2 evőkanál liszttel. A keveréket a tésztával összegyúrjuk.
4. Kiolajozott tálba rakjuk, és további 30 percig hagyjuk kelni. Két lapos, papucsforma kenyeret készítünk. Újabb 60 percen át pihentetjük.
5. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). A cipókat megszórjuk durumliszttel, sütőbe rakjuk, 10 percig sütjük.
6. A sütő hőfokát 180 fokra mérsékeljük (gáztűzhelynél 4-es fokozat), és még 40 percig sütjük.