Reform kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, sütő, szita, tepsi
Eljárások: dagasztás, formázás, gyúrás, kelesztés, kovászolás, sütés, szitálás

Adag: 2 egész

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
52 és fél dkg teljes kiörlésű finomliszt
30 dkg fehér, hántolatlan liszt
3 dl víz
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
2 zacskó élesztőpor

vagy

3 dkg friss élesztő

Elkészítés:

1. Az élesztőt, a cukrot 1,25 dl vízben 15 perc alatt felfuttatjuk.

2. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és annyi vizet, hogy sima, rugalmas tésztát gyúrjunk. Kiolajozott edényben 60 percet kelesztjük.

3. Kissé lisztezett deszkán még 5 percig gyúrjuk, kétfelé osztjuk, hosszúkás cipókat formálunk. Liszttel megszórjuk. Recés késsel átlós irányban, jobbról és balról is 5 milliméter mélyen bevágjuk, így a kenyér teteje rácsos lesz. A cipókat tepsibe rakjuk, letakarjuk és további 90 percen át kelesztjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), és 40 perc alatt sötétbarnára sütjük a cipókat.