Olívás kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kelesztés, kimagozás, sütés
Adag: 2 darab (1 tepsi)
Elkészítés:
1. A lisztet az élesztővel, 2 teáskanál szezámmaggal, a sóval és az oregánóval mély tálba tesszük, és összekeverjük. Hozzáadunk 3 evőkanál olívaolajat, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a vizet is, míg szilárd tésztát kapunk.
2. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkára vagy munkalapra borítjuk, és 10 perc alatt simára dagasztjuk. A tésztacipót tiszta tálba helyezzük, és tiszta, nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen, körülbelül 60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. A cipót liszttel meghintett felületre borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk, hogy kiszorítsuk belőle a levegőbuborékokat, végül belegyúrjuk az olajbogyót. A tésztát kétfelé osztjuk, és két kerek, sima cipócskát formálunk belőle. Vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük őket, letakarjuk tiszta konyharuhával, és meleg helyen további 30 percig kelesztjük, vagy amíg a kis cipók a duplájára nőnek.
4. A cipók tetejét éles késsel keresztben bemetsszük, megkenjük egy kis olívaolajjal, és meghintjük a maradék szezámmaggal.
5. Előmelegített sütőben 220 °C-on 20 percig sütjük, azután csökkentjük a hőmérsékletet 190 °C-ra, és további 25 percen át sütjük, míg megemelkedik és aranyszínűre pirul. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Rácsra téve hűlni hagyjuk.