Chapati Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, serpenyő, tortalapát, tűzhely

Eljárások: formázás, gyúrás, nyújtás, pihentetés, sütés

Adag: 1 adag (14 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
28 dkg attaliszt

vagy

28 dkg búzaliszt
1 csipet só
2 és fél dl víz
1 teáskanál olaj

vagy

1 teáskanál ghee

Elkészítés:

1. Egy nagy tálba tesszük az attalisztet és egy csipet sót. Apránként hozzáadjuk a vizet, annyit, hogy kemény tésztát kapjunk. Kissé belisztezett felületen simára dagasztjuk.

2. Műanyag fóliával letakarva 50 percig pihentetjük. 14 részre osztjuk, és mindegyik részt 14 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk.

3. Egy felhevített serpenyőt kikenünk egy kevés ghee-vel vagy olajjal. Közepes hőfokon sütjük, a tetejét lelapítva, míg mindkét oldala aranybarna lesz, és hólyagok jelennek meg rajta.

Tisztított vaj

18 dkg vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.

2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.

3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.