Francia bagett Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, formázás, kelesztés, kovászolás, sütés

Adag: 3 darab (12-16 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg kenyérliszt
2 csomag szárított élesztő

vagy

2 és fél dkg friss élesztő
2 teáskanál só
1 evőkanál kristálycukor
5 dl meleg víz
A kenéshez:
1 db tojásfehérje

Elkészítés:

1. Az élesztőt 5-10 perc alatt felfuttatjuk kevés cukros vízben.

2. 600 g lisztet és a sót egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztős keveréket és a maradék vizet. Alaposan összekeverjük, és ha szükséges, további lisztet teszünk bele, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. Kissé lisztezett gyúródeszkán 10 perc alatt sima és rugalmas tésztát gyúrunk.

3. A tésztát kissé olajozott tálban körülbelül 2 órára félretesszük, hogy a duplájára keljen.

4. A tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk. Az adagokat kinyújtjuk ovális alakúra, majd tekercsszerűen feltekerjük.

5. A feltekert tésztát legalább akkora hosszúságúra nyújtjuk, mint amekkora a tepsink. Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk kevés liszttel.

6. A bagett tetejét éles késsel 10 centinként ferdén bevágjuk. 30 percre félrerakjuk, amíg a tészta a kétszeresére nem dagad.

7. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a kenyeret.