Hagyományos wassail Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, reszelő, sütő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, reszelés, gyalulás, sütés, turmixolás

Adag: 1 adag (8-10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db alma
2 és fél dl sherry
10 dl barna sör
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szerecsendió
½ db héja citrom
10 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. Melegítsük fel a sütőt 180 fokra (gáz 4. fokozat). Hámozzunk meg 2 almát, és a magházukat is távolítsuk el, majd vágjuk vastag szeletekre.

2. Egy tepsibe rétegezve rakjuk le, szórjuk meg a barna cukorral és permetezzünk rá 0,6 dl barna sört.

3. Addig süssük, míg az almák jól meg nem puhulnak, vagyis kb. 45 percig.

4. Eztán egy konyhai keverőgéppel keverjük simára az almát a levével együtt. Tegyük egy főzőedénybe, közepesnél valamivel gyengébb lángra és adjuk hozzá a maradék sört, sherryt, a finomra reszelt citromhéjat, a szerecsendiót, a fahéjat és a gyömbért.

5. Óvatosan főzzük pár percig, majd öntsük tálba.

6. A megmaradt almát hámozzuk meg, magházát vágjuk ki, és szeleteljük fel. Tegyük a szeleteket az ünnepi tálba, és melegen kínáljuk.

A Wassail Bowl vagy „Szeretetcsupor” az angoloknál a karácsony és újév, valamint a vízkereszt előestéjének hagyományos kísérője. A „wassail” szó angolszász eredetű és azt jelenti, „jó egészséget”. A receptnek számos változata létezik, ám a szertartás mindig azonos. Ha egy csészét megtöltenek, a wassail tálat mindig utánatöltik, több vagy kevesebb alkoholt tartalmazó főzetekkel. Aki elsőként iszik, wassail-t kiált, kortyol egyet, majd (ha egy férfi volt az első) egy puszival tovább adja szomszédnőjének. A társaság többi tagja, „drinkhail”-t felel, és a bögre vidáman körbejár.