Házi joghurt Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fazék, hűtőszekrény, jénai edény, keverőtál, konyharuha, lábas, tűzhely
Eljárások: dunsztolás, forralás, főzés, hűtés, kikeverés, pihentetés

Adag: 1 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál natúr joghurt
5 dl tisztított tej

vagy

5 dl teljes tej
1 evőkanál tejpor

Elkészítés:

1. Az otthoni joghurtkészítéshez fölözött vagy teljes tejet használunk. A tejet felforraljuk, és amikor feljön a habja, kis lángra tesszük, és még két percig így főzzük. Langyosra, 43-44 °C-ra hűtjük.

2. Összekeverjük a natúr joghurtot egy kis meleg tejjel, aztán belekeverjük a többi tejbe. A keveréket előmelegített jénai tálba vagy steril üvegekbe töltjük, és légmentesen lefedjük. Meleg helyen állni hagyjuk legalább 6 órán át, vagy amíg kihűl, és kissé megszilárdul. A tálat vagy az üvegeket esetleg forró csapvízzel teli fazékba kell állítani, amelyet konyharuhával vagy törülközővel körültekerünk.

3. Használat előtt a joghurtot legalább 120 percre behűtjük. Ha sűrűbb, krémesebb joghurtot akarunk, melegítés előtt tejport keverünk a tejbe.