Fácánmell grillben sütve Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 75 perc  tapasztalatot kíván  drága

Eszközök: burgonyanyomó, csontozókés, fazék, grillező, grillrács, hűtőszekrény, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: beforralás, főzés, grillezés, kicsontozás, pácolás, passzírozás, áttörés, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb fácánmell
2 dl száraz fehérbor
20 dkg tejszínes burgonyapüré
20 dkg sült gesztenye
½ dl konyak
ízlés szerint rozmaring
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint só
ízlés szerint kakukkfű

Elkészítés:

A kicsontozott fácánmelleket lebőrözzük, fűszerezzük és olajban érleljük 3 napig.

Tálalás előtt sózzuk és grill-lapon, faszénparázson vagy serpenyőben hirtelen sütjük. Nem szabad sokáig sütni, nehogy kiszáradjon!

Az átpasszírozott sült gesztenyét összekeverjük a forró burgonyapürével, sózzuk és konyakkal ízesítjük. Ha túl száraz lenne, vajat keverünk még bele.

A fácáncsontokból lepirítás után tömény kivonatot főzünk. A hozzá kínált borból 2 dl-t felére beforralunk és a kettőt összeforralva leszűrjük. Ezt a mártást és a burgonyás gesztenyepürét kínáljuk hozzá. A pürét habzsákból csillagcsővel szépen megformázhatjuk. (Kalla Kálmán mesterszakács receptje)

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Száraz, rozé habzóbor illik hozzá.
Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.

Burgonyapüré

80 dkg burgonya
1 dl tejszín
5 dkg vaj
1 dl tej
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint só

1. Meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk a burgonyát, s annyi vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Beletesszük a sót, félig lefedjük, puhára főzzük.

2. Ha megfőtt leszűrjük (leve akár levesekhez, akár főzelékekhez jól felhasználható).

3. Még melegen burgonyanyomóval áttörjük. Belekeverjük még forrón a vajat.

4. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk, s apránként a burgonyához keverjük. Habosra keverhetjük lyukas fakanállal vagy kézi robotgép habverő betétjével. Ha szükséges utánsózzuk, s őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

Csak frissen jó, tehát azonnal tálaljuk. Ha szeretjük gazdagabban reszelt sajtot is keverhetünk bele, csak arra ügyeljünk, hogy a sajt olvadjon meg.