Édesköményes-ánizsos sertéskaraj Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, csontozókés, hústű, keverőtál, lábas, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, felengedés, felszúrás, főzés, habarás, hártyázás, kicsontozás, kikeverés, párolás, pirítás, préselés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet sovány, 15 dkg-os sertéskaraj
1 db vékonyra szeletelt édesköménygumó
½ kávéskanál ánizs
6 dkg főtt barna rizs
4 és fél dl cukrozatlan narancslé
4 szál vékonyra szeletelt újhagyma
2 evőkanál ánizspálinka
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál étkezési keményítő
1 kávéskanál reszelt narancshéj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint édesköményzöld

Elkészítés:

1. A kicsontozott húsról lefejtünk minden zsíros részt és hártyát. Kis, éles késsel nagyobb nyílást vágunk a karajszeletekbe (1. kép).

2. A rizsbe keverjük a narancshéjat meg a hagymakarikákat, és sóval, borssal, ánizzsal ízesítjük. A keveréket a hústáskákba töltjük (2. kép), a nyílást hústűvel összetűzzük

3. Serpenyőben megforrósítjuk az olajat, és a húst mindkét oldalon 2-3 percig pirítjuk benne.

4. Hozzáadjuk az édesköményt meg a narancslevet (3. kép), felforraljuk, és 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Szűrőkanállal tányérra rendezzük a húst és az édesköményt, majd eltávolítjuk a hústűt.

5. Az étkezési keményítőt elkeverjük az ánizspálinkában, a pecsenyeléhez adjuk, és 2-3 percig kevergetve forraljuk, míg mártás sűrűségű nem lesz.

6. A húst meglocsoljuk a mártással, majd ánizskaporral díszítjük. Párolt zöldséget adunk mellé.

Egy adag: 242 kcal (1013 kJ), zsírtartalma 0,64 dkg.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.