MOGYORÓS CSOKOLÁDÉTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, tortaforma, tortakarima, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 1 tortaforma (14 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg étcsokoládé
10 dkg durvára tört mogyoró
4 db szétválasztott tojás
15 dkg vaj
15 dkg barna cukor
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 és ¼ dl tejszín
A mázhoz:
½ zacskó vaníliás cukor
2 evőkanál durvára tört mogyoró
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Tálban habosra keverjük a vajat a cukorral. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd belevegyítjük a sütőporral elkevert lisztet.

2. Hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót és a reszelt csokoládét. Végül belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.

3. A tésztát kivajazott, liszttel behintett, 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk.

4. Körülbelül 50 percig vagy tűpróbáig sütjük. A kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.

5. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd félretesszük hűlni. Belekeverjük a tejszínt és a vaníliás cukor felét.

6. Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tejszínt a maradék vaníliás cukorral.

7. A tortát vízszintesen kettévágjuk. Az alsó lapot megkenjük a tejszínhabbal és ráhelyezzük a tetejét. A torta tetejét és oldalát bevonjuk a csokoládékrémmel. Durvára vágott mogyoróval díszítjük.