MOGYORÓS CSOKOLÁDÉTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, tortaforma, tortakarima, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés
Adag: 1 tortaforma (14 szelet)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Tálban habosra keverjük a vajat a cukorral. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd belevegyítjük a sütőporral elkevert lisztet.
2. Hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót és a reszelt csokoládét. Végül belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
3. A tésztát kivajazott, liszttel behintett, 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk.
4. Körülbelül 50 percig vagy tűpróbáig sütjük. A kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.
5. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd félretesszük hűlni. Belekeverjük a tejszínt és a vaníliás cukor felét.
6. Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tejszínt a maradék vaníliás cukorral.
7. A tortát vízszintesen kettévágjuk. Az alsó lapot megkenjük a tejszínhabbal és ráhelyezzük a tetejét. A torta tetejét és oldalát bevonjuk a csokoládékrémmel. Durvára vágott mogyoróval díszítjük.