Töltött borjúszegy vincellér módra Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága

Eszközök: kés, séfkés, serpenyő, sütő, sütőtál, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felszúrás, hámozás, párolás, pirítás, sütés, töltés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg friss szőlő
2 dl tokaji furmint bor
140 dkg borjúszegy
30 dkg gomba
3 dkg paradicsompüré
5 dkg liszt
7 dkg vaj
1 csipet majoránna
12 dkg paradicsompaprika
1 dkg őrölt bors
3 dkg só
2 csokor petrezselyemzöld
5 dkg zsemlemorzsa
5 db zsemle
10 dkg sertészsír
5 db tojás
10 dkg vöröshagyma
20 dkg borjúvelő
20 dkg borjúvese

Elkészítés:

A borjúszegyet felszúrjuk és töltéshez előkészítjük.

Kevés zsírban a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a vesét, sóval, borssal fűszerezzük. Addig pároljuk, míg a gomba a levét elfövi. Utána hozzátesszük a kockára vágott paradicsompaprikát, a borjúvelőt és a finomra vágott zöldpetrezselymet. Átpirítjuk, majd hozzáadjuk az áztatott, kifacsart zsemlét, egész tojást, az átszitált majoránnát, ha szükséges, kevés zsemlemorzsát és óvatosan összekeverjük.

Ezt a keveréket a borjúszegybe töltjük, amit gyakori locsolgatás mellett megsütünk. A pecsenye levét a tokaji borral ízesítjük, amibe kimagozott szőlőszemeket teszünk.

Fűszeres fehér bort kínáljunk hozzá.
Burgonyaropogóssal, burgonyakrokettel tálaljuk.
Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.