Göngyölt borjúhús Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: húsklopfoló, keverőtál, kötözőzsineg, séfkés, sütő, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, göngyölés, hámozás, kikeverés, klopfolás, kötözés, sütés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A sonkát, a salsicciát, azaz a kolbászt és a caciocavallo sajtot kockákra vágjuk, egy gerezd megtisztított-összezúzott fokhagymával, a petrezselyemmel és a felvett tojással tölteléket készítünk belőle. Sóval és borssal ízesítjük.
2. Óvatosan kiklopfoljuk a leöblített-leszárított borjúhúst, rásimítjuk a tölteléket. Felszeleteljük a főtt tojást, és ráhelyezzük a töltelékre. Felgöngyöljük a húst, szorosan összekötözzük konyhai fonállal, majd megszórjuk a majoránnával.
3. Nagyobb, sütőbe is betehető edényben felforrósítjuk az olívaolajat, a hústekercs minden oldalát megsütjük benne. Hozzáadjuk a megtisztított, felvágott zöldségeket: a hagymát, a sárgarépát, a maradék fokhagymát és a babérlevelet is. Felöntjük a marhahúsleves felével, befedjük az edényt, és a húst 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 60 perc alatt puhára sütjük. Közben néha-néha megöntözzük a pecsenyelével, és ha szükséges, még felöntjük kevés levessel.
4. A húst tálra helyezzük, melegen tartjuk. Az edényt ismét a tűzhelyre tesszük, beleöntjük a bort, és hagyjuk csendesen forrni, amíg a felére besűrűsödik. Kivesszük a babérlevelet. A hústekercset felszeleteljük, a pecsenyelével leöntve tálaljuk.
Marhahúsalaplé
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.